Les TIC creen noves formes de voluntariat

01 August 2004

Experts del sector del voluntariat i de l'empresa privada van debatre sobre les transformacions que l'aparici贸 de les Tecnologies de la Informaci贸 i la Comunicaci贸 (TIC) ha comportat sobre els moviments de Voluntariat a la sessi贸 "Globalitzaci贸 i Internet". El debat s'emmarcava en la 18陋 Confer猫ncia Mundial del Voluntariat IAVE 2004, que t茅 lloc al F貌rum de les Cultures 2004 del 17 al 21 d'Agost.

Al llarg de la sessi贸, els quatre ponents van donar a con猫ixer projectes i experi猫ncies que, fins a la irrupci贸 de tecnologies com Internet, la telefonia m貌bil o els sat猫llits de comunicacions, o b茅 no es podien dur a terme o b茅 no era possible realitzar-les amb la rapidesa i l'efici猫ncia actuals. Viola Krebs, de l'organitzaci贸 International Conference Volunteers, amb seu a Su茂ssa, va afirmar que "en les societats actuals la manipulaci贸 de la informaci贸 s'ha convertit en l'activitat cultural i econ貌mica m茅s significativa". En aquest sentit, Krebs va considerar que, per una banda, les TIC han implicat noves formes de comunicaci贸 i funcionament de les organitzacions i de les persones que en formen part i, per l'altra, han promogut el desenvolupament de nous tipus de voluntaris. Aquest darrer seria el cas del Voluntariat en l铆nia, que permet a les persones amb dificultats de mobilitat participar en projectes de voluntariat des de casa seva. Krebs tamb茅 va presentar la plataforma collaborativa desenvolupada amb motiu de la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informaci贸, celebrada a Ginebra l'any 2003. Aquesta plataforma t茅 com a objectiu fomentar la creaci贸 de projectes relacionats amb la societat de la informaci贸 entre organitzacions de voluntaris i es caracteritza per ser una comunitat virtual que permet als seus usuaris formar equips de treball per desenvolupar els projectes plantejats. 

Al seu torn, la costa-riquenya Lena Zu帽iga, de la Fundaci贸n Acceso- Bellanet, va presentar les particularitats que fan del programari lliure i el codi obert una alternativa tecnol貌gica solid脿ria adient per a les organitzacions de Voluntariat. La utilitzaci贸 del programari lliure i del codi obert per part d'aquest tipus d'organitzacions no nom茅s permet un important estalvi de diners, sin贸 que fomenta la collaboraci贸 estreta entre elles, donat que comparteixen el codi del programari i en poden redistribuir tantes c貌pies com vulguin sense pagar llic猫ncies. A m茅s, totes les millores que es duen a terme en aquest tipus de programari arriben de forma gratu茂ta a tots els usuaris i organitzacions que l'utilitzen. Zu帽iga considera que la utilitzaci贸 del programari lliure implica una determinada manera de fer o pensar, on "el coneixement 茅s un b茅 a compartir i on es fomenta la participaci贸 i el desenvolupament d'una comunitat sense jerarquies ni autoritat". Zu帽iga va donar a con猫ixer un projecte que es du a terme a la localitat brasilera de Rio Grande do Sul on, a partir d'ordinadors reciclats equipats amb programari lliure, s'educa a infants dels sectors m茅s desfavorits econ貌micament.

Per la seva banda, Henri Valot, membre del programa de Voluntariat de les Nacions Unides, va presentar el projecte de descentralitzaci贸 de l'Administraci贸 p煤blica a Mali. Com el seu nom indica, aquest programa t茅 com a principal objectiu dotar de mitjans t猫cnics tota la poblaci贸 perqu猫 els tr脿mits amb l'Administraci贸 siguin m茅s 脿gils. Aix铆, es treballa perqu猫 des de qualsevol localitat allunyada de la capital, Bamako, hi hagi punts de connexi贸 per accedir als serveis i informacions facilitades pel govern central. Alhora, aquest objectiu ha anat seguit de la creaci贸 d'un portal on es capitalitzaran totes les experi猫ncies generades a partir de la descentralitzaci贸 i del desenvolupament d'aplicacions inform脿tiques per a la gesti贸 local. Valot va posar 猫mfasi en la necessitat d'acompanyar aquestes accions amb una intensa formaci贸 i el refor莽ament de capacitats en mat猫ria de gesti贸 local i TIC. Finalment, Sarah Gannon va destacar la import脿ncia de disposar d'unes comunicacions fiables en casos d'emerg猫ncia, com poden ser desastres naturals o situacions de conflicte b猫llic. En aquest sentit i com a representant de la companyia sueca de telefonia m貌bil Ericsson, va presentar el Response Program, que la companyia ha desenvolupat per subministrar infrastructures i tecnologia de comunicacions a diverses organitzacions d'ajut internacional com la Creu Roja i les Nacions Unides.

Source: http://www.diaridebarcelona.com

©1998-2024 ICVolunteers|design + programming mcart group|Updated: 2019-01-28 10:52 GMT|Privacy|